A túranavigáció következő szintje – a mobil applikáció betyárja!

A Betyárvilág túranavigációs alkalmazás nem egyszerű túraapplikáció. Legtöbb esetben az ehhez hasonló telefonos alkalmazások egy-egy térképet tartalmaznak, amin be van jelölve a túraútvonal, amit követnünk kell, és nemes egyszerűséggel a teljesítményt mérik: a megtett távolságot és egy-két ehhez hasonló beépített feature tartozik hozzájuk. A Betyárvilág viszont ennél sokkal összetettebb, színesebb felület, amely önmagában élményt ad a felhasználóknak: és ez a kulcsszó, az élmény alapú túrázás! Az első dolog, ami szembetűnik az alkalmazás letöltésekor, az az, hogy az útvonalat (még a túra közben sem) látjuk előre. Sőt, addig el sem indul a kirándulás, amíg a kiindulási ponthoz nem érkeztünk. Így ha éppen Pesten támad kedvünk megnézni, hogy milyen lehet a túra, akkor csak azt látjuk, hogy az app szellemesen figyelmeztet minket: kb. 240 km-re vagyunk a túra kezdetétől.

Rajfilmszerűség a grafikai megjelenésben

Ami még első ránézésre megfog, az a design. Betyárjainkat a lehető legbetyárosabbra faragtuk, kackiás bajuszukról, hunyorgó szemükről és grimaszoló arcukról sugárzik a ravaszság. A túranavigáció során az applikációban a betyárok az állomások helyszínein is megjelennek. Minden állomásról találunk egy képet, amely elcsúsztatható, és megnézhetjük az animált verziót is: az Ördögréten betyárjaink épp sütnek-főznek, a Köves úti öreg tölgynél lopni készülnek, míg a Zsiványbarlangnál zsiványságaik bizonyítékát, a megszerzett zsákmányt cipelik nagy sebbel-lobbal a rejtekhelyre. De ami igazán élővé teszi őket, az a narráció. A történeteiket Kisfalusi Lehel remek előadásában hallgathatjuk végig, így az ízes beszéddel kiváltképp magunk elé tudjuk képzelni ezeket a ravasz figurákat.

Útvonalkövetés

A túranavigáció során pedig fő támaszunk egy beépített iránytű, amely mutatja nekünk az utat. Emellett a mobil applikáció a különböző jelzésekre is felhívja a figyelmünket, és megjegyzéseket is fűz az egyes állomások könnyebb megközelítéséhez. Jelzi nekünk, hogy milyen messze van a következő állomás, de azt nem mondja el, hogy pontosan hol is van. Nekünk kell megtalálni, és a következő történet is csak akkor bukkan fel, amikor odaértünk a kijelölt ponthoz. Ekkor elkezdődik a mese, amit jobb, ha figyelmesen végighallgatunk, ugyanis tesztel bennünket a mobil applikáció: kvízkérdést kell, hogy megválaszoljunk, s ha ezt rosszul tesszük, kicsit meghosszabbodik a túránk, viszont gazdagabbak leszünk egy-egy állomással. Ez is fontos eleme annak, hogy élményalapú túraútvonal megtervezése volt a fő szempont.

Offline is működik!

Az iránytű pontos működése pedig azért is volt fontos, mert az erdőben sokszor nem megfelelő a jelerősség internethez, sőt, sok esetben mégegy szemernyi térerőhöz sem. Így GPS koordinátákra támaszkodik a mobil applikáció és offline is működik. Nem kell aggódnunk tehát amiatt, hogy eltévedünk az erdőben, ugyanis bátran hagyatkozhatunk az alkalmazásra és iránytűjére. Nyilván azonban úgy induljunk neki a túrának, hogy telefonunkat megfelelően feltöltöttük, hiszen ő lesz az idegenvezető ezen a 7-8 kilométeres erdei kiránduláson. Azonban a kaland és vándorlás izgalma is velünk lesz, miközben a Cuha-völgy csodás vidékén, a szurdokokon, a Cuha-patakon és a betyároknak búvóhelyet adó barlangok mentén haladunk végig.